Tapioka je škrob, pridobljen iz korenine manioka ali yuca. Manioka je rastlina, ki izvira iz Južne Amerike in Zahodne Indije, kjer se njene debele, vlaknaste korenine uporabljajo v različnih oblikah – kot moka za peko, za proizvodnjo piva in seveda tapiokinega pudinga. Tapioka je primerna tudi za zgoščevanje juh ali omak. Uporablja se tudi za pripravo čaja z mehurčki.
Jedi (sladice, kaše, pudingi, čaj z mehurčki) iz tapioke, najbolje v kombinaciji s kokosovim mlekom, so lahko prebavljive. Tapioka se lahko uporablja tudi kot gostilo v juhah in omakah. Surovina je naravno brez glutena. Po ajurvedi ima tapioka hladilni učinek, kadar je v telesu presežek žolča.
Uporaba: če jih uporabimo za zgoščevanje, jih čez noč namočimo v mlačno vodo, če jih uporabimo v napitkih, jih kuhamo, dokler se biseri ne zmehčajo (približno 25 minut), in ohladimo.
Priprava pudinga: za pripravo pudinga prelijte 100 g kroglic v 300 ml vode in jih pustite namakati čez noč. Naslednji dan dodajte 300 ml mleka, sladkajte in kuhajte na majhnem ognju med nenehnim mešanjem, dokler se ne zgosti.
Sestavine: škrob iz korenine manioka 100 % (tapioka kroglice) – velikost kroglice 2-3 mm.
Pakiranje: 500 g
Hranilne vrednosti v 100 g:
Energijska vrednost: 3697 kj / 883 kcal
maščobe 0,5 g
od tega nasičene maščobne kisline 0,1 g
ogljikovi hidrati 86,0 g
od tega sladkorji 0,5 g
beljakovine 0,5 g
sol 0,1 g
Država izvora: Tajska
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.