Ajurvedsko ghee
Ghee je sanskrtski izraz za prečiščeno ali bistro maslo. Čeprav je narejen iz masla, ima povsem drugačne lastnosti – na primer ne vsebuje laktoze.
Kakovost in okus gheeja sta odraz kakovosti masla, iz katerega je narejen. Kakovostni ghee z dobro uveljavljenim postopkom postane čista maslena maščoba z vsestransko uporabnostjo. Njegov okus je edinstven, z rahlo oreškasto aromo.
Ghee Maharishi Ayurveda se ponaša z ekološko kakovostjo. Ne vsebuje laktoze, glutena ali drugih dodanih sestavin.
V ajurvedi ghee zaradi svojih pomlajevalnih in regenerativnih lastnosti velja za eliksir življenja. Ghee krepi telesno presnovo in odpornost. Po ajurvedskih opažanjih in znanstvenih raziskavah znižuje raven holesterola. Pomaga pri razstrupljanju, saj v telesu veže v maščobi topne strupe in jih odnese iz telesa. Ghee vsebuje vitamine A, D, E, K in številne minerale. Pomembno podpira jetra, prebavni trakt in pomaga hraniti živčno tkivo.
Po mnenju ajurvede je ghee nujno živilo za zdrav videz, duševno ravnovesje in dobro prebavo. Uporabljamo ga lahko notranje in zunanje, saj je osnovni sestavni del ajurvedskih pripravkov za nego kože in je odlična prva pomoč pri blagih opeklinah ali manjših poškodbah.
Ghee je tako imenovana tridošična, ki uravnoveša doše v telesu – Vata (doša, ki vpliva na gibljivost telesa in uma) in Pitta (doša, ki nadzoruje toploto in presnovo), sprejemljiva pa je tudi v zadržanosti za Kapho. Povečuje Ojas in Rasa (tekočine).
Način uporabe
Ghee je primeren za dušenje zelenjave, kot osnova za juhe, omake, za namazanje palačink ali toastov. Odličen je tudi za cvrtje. Ghee vsem jedem doda slasten in edinstven okus. Na ponvi se ne zažge, saj je odporen na visoke temperature. V primerjavi z nekaterimi olji ali masli se pri cvrtju manj cvre. V nasprotju s tradicionalnimi kockami masla gheeja ni treba hraniti v hladilniku in ne porumenijo.
Sestavine
maslena maščoba min. 99,5 %
Pakiranje
500 g
Država izvora
Indija
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.